Här visar jag några av de växter som finns i min trädgård.
Blå bolltistel uppskattas mycket av bin och fjärilar. Den ogillas av rådjur. Daglilja är en uppskattad växt som blommar villigt och doftar gott. Det är en tacksam växt som ofta finns kvar i äldre trädgårdar.
En trädgård är nästan ingen trädgård utan pioner. Dessa kommer upp varje år och är så vackra. Men kontrollera vilken sort du köper om du vill att den ska dofta. Jag har en som inte doftar alls, den luktar nästan lite illa.
Buskpion vill jag inte vara utan. Den doftar så gott men det gäller att passa på den om man ska hinna lukta på den för den blommar över ganska så snart.
Nävor är bra växter att ha i trädgården. Hos mig ogillas dom av sniglarna och jag har inte sett att rådjuren äter på dom. Det finns många olika sorters nävor, både marktäckande, låga sorter och högre sorter. Vissa blommar under lång tid.
Brunnäva självsår sig frikostigt. Det finns flera olika sorters brunnäva, både rödaktiga och vita. Vissa har vackra blad med mönster.
En av mina clematis är en Jackmani. Den får stora vackra lilafärgade blommor och får klättra upp i stammen av det gamla döda päronträdet. Daggros är så vacker i sin enkelhet. Jag tycker om de fina grågröna bladen och de små blommorna. Den verkar trivas där i halvskuggan i närheten av min Katsura.
Sköldbräcka planterade jag för längesedan vid dammen och glömde sedan bort den. Jag blev väldigt förvånad när det dök upp stora blad från ingenstans.
Stjärnflocka är en lättskött perenn. Den finns i flera färger och ogillas av rådjuren. Ibland kan bladen utsättas för en minerarfluga som lägger ägg inne i bladet. Detta gör att bladen ser fula ut.
Ingen sommar utan Kaprifol. När doften kommer svävande i sommarkvällen så blir jag så lycklig. Det finns sorter som blommar under lite olika tider. Kaprifolen får också bär som äts av fåglar men är giftiga för människor. Några kaprifoler som doftar är Vildkaprifol (Lonicera periclymenum), Tellmanskaprifol (Lonicera tellmanniana) samt vinterkaprifol, Lonicera fragrantissima.
Iris finns det också många sorter av. Något som är bra är att de ogillas av rådjur. De finns en iris för nästan varje plats. Jag har några som växer i dammen. Skäggbärande iris har jordstammar som ska planteras alldeles vid jordytan och inte alls i vatten. Helst på en kulle så att det blir väldränerat. Irisar bildar ibland stora bestånd och kan behöva delas vart fjärde år.
Kabbleka växer vilt vid dammar och på sumpmarker. Det finns också odlade sorter att köpa. Mina växer i min lilla bäck/vattenfall samt i dammen.
Löjtnantshjärta är en vacker växt som blommar på våren. Den finns i både rosa och i vitt. Det finns också nya sorter som till exempel Dicentra spectabilis ’Valentine’ med mörkare blad och längre blomning. Den måste jag nog prova!
Jättevallmo är en växt som återkommer troget varje år och ofta finns i gamla trädgårdar. Den är mycket härdig.
I min damm har jag förstås näckrosor. Jag har en vanlig vit, två rosa och en som är lite ljust gulvit. Ett problem är att den vita och ljusgula näckrosen växer alldeles för fort. De upptar också stor plats så att fiskarna inte kan simma runt lika bra i dammen. Jag har fått dra upp den ljusgula näckrosen, delat den och sedan planterat den på nytt igen. Det är inte det lättaste att få upp en näckros för den är som en jättebläckfisk och slingrar in sig i allt annat. De andra näckrosorna är mer svagväxande och behöver inte planteras på så stort djup.
När höstanemonerna blommar så har en stor del av sommaren gått. De planteras bäst på våren. Oftast ser man dem i plantskolan på hösten när de blommar och om man då vill plantera höstanemonerna på hösten så är det bäst att ge dem ett lager med tjocka höstlöv som skydd. Den härdigaste höstanemonen heter Anemone tomentosa silvrig höstanemon.
Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma. Den är så vacker när den kommer upp på våren. Den finns både i rödaktigt schackrutig och i vitt. Lökarna, som planteras på hösten, kommer troget upp varje år.
Akleja är en mycket vacker växt som frösår sig villigt och är lätt att odla. Det finns ett 100-tal arter. De trivs nästan överallt och gillar halvskugga. De är mycket härdiga. Om man klipper ner dem efter blomningen kan de blomma om igen. Aklejor korsar sig med varandra så att om man vill ha en speciell sort är det bäst att köpa frön och så själv.
Snödroppar behöver kanske inte någon närmare presentation. Det är ju en av de tidigaste vårblommorna och det är nog därför de uppskattas så mycket. Jag har ett gäng snödroppar framför en buske som finns vid dammen och jag funderar på att flytta på några av dessa till framsidan för att även kunna se snödropparna från fönstret i köket. Det är ju så knasigt att jag ska behöva gå så långt för att se mina snödroppar. Det finns många olika sorter och de som samlar på snödroppar kallas för ”galantofiler”. Snödropparna kan planteras på en annan plats efter blomningen när de fortfarande är gröna.
Tidigt på våren dyker nunneörten upp i min gräsmatta. Fröna sprids av myrorna och därför kan det bli plantor lite överallt. Sedan när den blommat över försvinner den lika plötsligt som den kom upp. Det finns även en gul nunneört som blommar hela sommaren. Den krämvita nunneörten Pseudofumaria alba blekgul nunneört är svårare att få tag på.
Grekisk vädd är en väldigt trevlig blomma. Den väver sig in i annan växtlighet och blommar i juli till september ungefär. Den gillar väldränerad jord.
Tidigt på våren går jag runt i trädgården och tittar om julrosen har visat sina vackra blommor. Jag har olika sorter som blommar vid olika tidpunkter. Jag har fått en ny julros som har gröna blommor, jag tror att den kallas klockjulros. Det ska bli spännande att se den blomma.
Gulsippan har jag precis fått och den har jag inte någon erfarenhet av än så länge. Den blommade förra året och var vackert gul. Den påminner om vitsippan och är giftig. Den får oftast två blommor på varje stjälk.
Vildtulpaner har jag i olika färger. De är så vackra när de kommer upp på sina tunna korta stjälkar. Jag inbillar mig att de inte är lika eftertraktade av rådjur som den vanliga tulpanen men det klart om det inte finns något annat så kan det nog duga ändå som en måltid till ett hungrigt rådjur.
Vivor gillas inte av rådjur och jag har både odlade vivor samt gullvivor som sprider sig i gräsmattan. De är så välkomna.
Röd sockblomma är en bra marktäckare som klarar ganska svåra förhållanden. De trivs bäst på skuggig eller halvskuggig plats. Bladen får höstfärg och växten övervintrar bra. Det finns även sockblommor i olika färger.
Röd sockblomma är en bra marktäckare som klarar ganska svåra förhållanden. De trivs bäst på skuggig eller halvskuggig plats. Bladen får höstfärg och växten övervintrar bra. Det finns även sockblommor i olika färger.