Är du intresserad av att få hjälp med häckklippning eller något annat som du inte kan eller har tid med att göra själv i trädgården så hör gärna av dig till Öga för grönt. Här visar jag exempel på några av de häckar som jag klippt hos kunder.
Att välja häck istället för staket eller plank är bra på många sätt. Häcken silar vinden, ger insynsskydd och skyddar i viss mån mot störande ljud. Den renar också luften. Häcken passar som boplatser åt fåglar och insekter. Fåglarna hjälper till att äta upp skadedjur i trädgården. Insekterna – till exempel Blomflugorna – pollinerar växter och äter också upp löss.
Häcken kan även användas mer inne i själva trädgården för att skärma av ytor.
Buxbomshäcken kan växa som en låg kant runt en rabatt eller kanta en gång. Buxbomen behåller sina blad på vintern och går bra att formklippa till roliga figurer eller kanske bara ett klot. Även idegran är vintergrön och den kan klippas hårt.
Avenbok, bok och tuja är häckar som ska toppklippas först när de nått den höjd som önskas. Dessa klipps endast på bredden.
Vill man ha en mer blommande häck så väljer man en så kallad friväxande häck. Det är ett flertal buskar som växer ganska tätt men som får utvecklas fritt, utan klippning. Borttagning av skadade och döda grenar och gallring, så att buskarna fortsätter att växa och blomma på bästa sätt, behövs förstås då och då. Det går också bra att kombinera olika sorters blommande buskar för att få blomning under en större del av året. Exempel på friväxande häckar kan vara syren, fläder, doftschersmin och kopparhäggmispel.
Alla sorters häckar har sina speciella för- och nackdelar. Kontakta Öga för grönt för att ta reda på vad som passar just dig och din trädgård.